 |
**MENÜ** |
|
| |
 |
**Naptár** |
|
2025. Június
H | K | S | C | P | S | V | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 |
|
| | |
 |
**Vicc, hülyeség** |
|
| |
 |
**Animációk** |
|
| |
 |
**Karikatúrák** |
|
| |
 |
**Egy kis vicc ízelítőként** |
|
- Bocsánat uram, meg tudná mondani a pontos időt? - 3 óra 15 perc, asszonyom! - Érdekes, egész álló nap kérdezgetem az embereket, és mindenki mást mond
Pistike bemegy az üzletbe: - Kérek egy csomag cigit. - Mondd csak, hány éves vagy? - 5. - És te már dohányzol? - Nem, az öcsémnek veszem!
A gyerekek az iskolában az igeragozást tanulják. - Kovács, ha azt mondom, én ajándékozom, te ajándékozol, ő ajándékozik, akkor az milyen időben van? - Úgy karácsony táján!
- Kisfiam, észrevette a tanító néni, hogy segítettem megcsinálni a házi feladatodat? - Nem, apa. - És mit mondott rá? - Azt, hogy egyre butább vagyok. | |
 |
** :) ** |
|

| |
 |
**Egy kis vicc** |
|
| |
 |
**Ajánló** |
|
| |
 |
**Letöltés** |
|
| |
 |
**ZANZIBAR** |
|
| |
|
|
 |
Vitaminok |
|
A vitaminokról 2/1.
2006.01.16. 14:22
Gyerekkorunk óta hallunk a vitaminok fontosságáról. Nem mindenki van azonban teljesen képben, mik is ezek a vitaminok, mi a szerepük és miről vesszük észre hiányukat, pedig a vitaminok ugyanolyan esszenciális tápanyag-alkotórészek, mint az esszenciális aminosavak. Cikkünk semmilyen spanyol viaszt nem tartalmaz, azonban jó, ha felelevenítjük az ismereteinket ezen a területen. Az első részben az A-vitamint és a teljes B-vitamin skálát boncolgatjuk.
 A vitaminok roppant fontosak az ember és az állatvilág életfolyamataiban, mert annak zavartalan működéséhez szükségesek. Vitaminokat a szervezet is elő tud állítani, azonban ez fajonként eltérő (pl. az ember szervezete a C-vitamint nem képes előállítani). Legfontosabb beviteli forrást a táplálékokban találunk, melyek hiányában zavar keletkezik az életfolyamatokban. Fontos azonban azzal is tisztában lennünk, hogy a szervezetünkben egyes mérgek és folyamatok a vitaminok felszívódását és hasznosulását akadályozzák. Ha valaki vitaminhiányt sejt tünetei mögött, annak minden bizonnyal a helytelen táplálkozás és életmód lehetnek a fő okai.
Az egyoldalú táplálkozás is kóros állapotot idéz elő egy idő után a szervezetben. A különböző vitaminok a táplálékokban együttesen fordulnak elő, így a rossz táplálkozás több vitamin egyidejű hiányát eredményezheti. Ebben az esetben a vitamin-hiány tüneteinek megszüntetésére, vagyis étrend kiegészítésre szorulunk, melyek tabletták vagy vitaminkészítmények formájában egy vagy több vitaminból a napi szükséglet többszörösét is tartalmazhatják.
A következőkben alfabetikus sorrendben a fő vitaminokról írjuk le azokat az információkat, melyeket fontosnak és hasznosnak érzünk:
A-vitamin (napi szükséglet: 3 mg)
Az A-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Haj: száraz haj Fog: fogromlás, fogínysorvadás Szem: irritációk, farkasvakság (szürkületi vakság) Köröm: törékenység Egyéb: gyakoribb fertőzések, fájdalmasabb menstruáció
A-vitaminhoz természetes körülmények között áfonya, burgonya, cékla, citrom, csipkebogyó, fokhagyma, fűszerpaprika, gabonafélék, gyümölcsök, kelkáposzta, méz, paradicsom, petrezselyem, sárgabarack, sárgadinnye, sárgarépa, sóska, tejtermékek, tojássárgája, vöröshagyma, zellerlevél és zöldségek fogyasztásával jutunk. Ennél a vitaminnál figyelni kell arra, hogy csak olajban oldódik, így a fogyasztás során egyidejűleg be kell vinni olajos magvakat vagy hidegen sajtolt olajokat!
Az A-vitamin felszívódását akadályozza, ha valaki közben alkoholt, feketekávét iszik, túl sok vasat visz be a szervezetébe, illetve a D-vitamin és a természetes olajok hiánya esetén.
B1-vitamin (napi szükséglet: 1.5 mg)
A B1-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Gyermekek esetén: izgulékonyság, idegesség, rosszaság Idegrendszer: depresszióra való hajlam, légzési nehézség, fejfájás, fáradtság, idegesség, álmatlanság, zajérzékenység, étvágytalanság, székrekedés Végtagok: végtagzsibbadás,
B1-vitaminhoz természetes körülmények között borsó, burgonya, búzacsíra, cékla, friss dió, gesztenye, hántolatlan gabonafélék, kelkáposzta, lencse, méz, mogyoró, nyers tej, paradicsom, saláta, sárgarépa, sörélesztő, tejtermékek, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, tojássárgája, uborka, zöldségfélék fogyasztásával juthatunk.
A B1-vitamin felszívódását akadályozza, ha valaki közben alkoholt, feketekávét iszik, ha dohányzik, illetve csak passzívan a füstöt szívja. Ugyanúgy akadályozó tényező a stresszes életmód és a lázas állapot is.
B2-vitamin (napi szükséglet: 1.7 mg)
A B2-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Idegrendszer: regenerációs zavarok, szédülés, nyelési zavarok, pl. félrenyelés
Bőr: bőrgyulladások Szem: szemégés, szemviszketés Száj: szájgyulladások, szájsarok berepedése, nyelvégés Egyéb: rossz emésztés, vérszegénység
B2-vitaminhoz természetes körülmények között aszalt szilva, burgonya, cukorborsó, dió, gyümölcsök, hántolatlan gabonafélék, káposzta, kukorica, sajtfélék, saláta, sörélesztő, tej, teljes kiőrlésű búzakenyér, tojássárgája fogyasztásával juthatunk.
A B2-vitamin felszívódását akadályozza, ha valaki közben alkoholt, feketekávét iszik, ha dohányzik, illetve csak passzívan a füstöt szívja. Ugyanúgy akadályozó tényező a nők esetében a fogamzásgátló tabletták használata.
B3-vitamin (napi szükséglet: 20 mg)
A B3-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Idegrendszer: fáradtság, álmatlanság, memóriazavarok, idegesség, szorongás, étvágytalanság, napérzékenység Egyéb: bőrgyulladások, izomfájdalom, gyomor- és bélrendszeri problémák, nyelvduzzanat, jellegzetes - lepkeszárnyhoz hasonló formájú lesülés a szemek alatt és a orron.
B3-vitaminhoz természetes körülmények között enyhén párolt borsó, dió, hántolatlan búza, gomba, karalábé, nyers tej, paradicsom, rizskorpa, sörélesztő, tejtermékek, zöldbab és egyéb zöldségfélék fogyasztásával juthatunk.
A B3-vitamin felszívódását akadályozza, ha valaki közben alkoholt, feketekávét iszik, dohányzik, illetve csak passzívan a füstöt szívja. Az antibiotikumok sem tesznek jót, de ami igazán figyelemreméltó, az a fehér cukor. Lehet, hogy nem véletlenül hívják a kínaiak „lassan ölő méreg”-nek?
B5-vitamin (napi szükséglet: 10 mg)
A B5-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Idegrendszer: fáradtság, hasmenés, hányás, gyomor- és idegrendszeri problémák, érzékelési zavarok Bőr: ekcéma, bőr atrofóbia Egyéb: alacsony vérnyomás, alacsony vércukorszint, immunitás csökkenés, orrgyulladás, hörgőgyulladás, májgyulladás, hajhullás
B5-vitaminhoz természetes körülmények között búzacsíra, gomba, érett gyümölcsök, hántolatlan gabonafélék, méhpempő, narancslé, nyers tej, sörélesztő, szója, tojássárgája, zöldségek fogyasztásával juthatunk.
A B5-vitamin felszívódását akadályozzák: az alkohol, a feketekávé és az antibiotikumok.
B6-vitamin (napi szükséglet: 2.0 mg)
A B6-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Idegrendszer: idegesség, depresszió, memóriazavarok Bőr: pattanásos bőr, bőrgyulladások Egyéb: hajhullás, herpesz
B6-vitaminhoz természetes körülmények között burgonya, búzacsíra, fejes káposzta, hántolatlan gabonafélék, mák, napraforgómag, nyers tej, rizskorpa, sörélesztő, szilva, tojássárgája, vöröshagyma, zöldségek fogyasztásával juthatunk.
A B6-vitamin felszívódását akadályozza, ha valaki közben alkoholt, feketekávét iszik, ha dohányzik. Ugyanúgy akadályozó tényező a nők esetében a fogamzásgátló tabletták használata.
B10-vitamin (napi szükséglet: 1-3 mg)
A B2-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Vérszegénység, gyomor- és bélrendszeri problémák, étvágytalanság, súlyos hasmenés, ősz haj
B10-vitaminhoz természetes körülmények között gomba, hántolatlan gabonafélék, karalábé, saláták, sörélesztő, tejtermékek, zöld levelek fogyasztásával juthatunk.
A B10-vitamin felszívódását akadályozza, ha valaki közben alkoholt, feketekávét iszik, ha dohányzik. Ugyanúgy akadályozó tényezők a stressz, az antibiotikumok, az altatók és az A-, a C- és a B12-vitaminok hiánya.
B12-vitamin (éves szükséglet: 1 mg)
A B12-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk (Többlet esetén az a májban raktározódik): Idegrendszer: fáradtság, általános gyengeség, idegesség, beszédzavar Egyéb: étvágytalanság, súlyos vérszegénység
B12-vitaminhoz természetes körülmények között barnarizs, búzacsíra, maláta, a májusi esővíz, sajtok, sörélesztő, szója lecitin, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, tojás fogyasztásával juthatunk.
A B12-vitamin felszívódását akadályozzák: az alkohol, a feketekávé, a dohányzás és a hashajtók.
B13-vitamin (napi szükséglet: 20-400 mg)
A B13-vitamin hiányára a szervezetben a mikro- és nyomelemek tipikus hiánytünetei alapján következtethetünk.
B13-vitaminhoz természetes körülmények között a természetes táplálékon tartott tehenek tejének, vagy biotejek fogyasztásával juthatunk.
B17-vitamin
A B17-vitamin hiányára a szervezetben a rákbetegségek, illetve az ezekre való hajlam alapján következtethetünk.
B17-vitaminhoz természetes körülmények között barnarizs, búzacsíra, maláta, májusi esővíz, sajtok, sörélesztő, szója lecitin, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, tojás fogyasztásával juthatunk.
A B17-vitamin felszívódását akadályozzák a nyugati-típusú civilizációnkkal járó hatások, mint az alkohol, a feketekávé, a dohányzás, a zsíros, húsos étkezés, a kiegyensúlyozatlan étekzési szokások, a stressz és a túltáplálkozás.
Sz: Diczig István
| |
|
|
|