A vitaminokról 2/2.
2006.01.16. 14:26
Gyerekkorunk óta hallunk a vitaminok fontosságáról. Nem mindenki van azonban teljesen képben, mik is ezek a vitaminok, mi a szerepük és miről vesszük észre hiányukat, pedig a vitaminok ugyanolyan esszenciális tápanyag-alkotórészek, mint az esszenciális aminosavak. Cikkünk semmilyen spanyol viaszt nem tartalmaz, azonban jó, ha felelevenítjük az ismereteinket ezen a területen. A második részben a C-vitamintól a teljes vitamin skála végéig érünk.
A vitaminok roppant fontosak az ember és az állatvilág életfolyamataiban, mert annak zavartalan működéséhez szükségesek. Vitaminokat a szervezet is elő tud állítani, azonban ez fajonként eltérő (pl. az ember szervezete a C-vitamint nem képes előállítani). Legfontosabb beviteli forrást a táplálékokban találunk, melyek hiányában zavar keletkezik az életfolyamatokban. Fontos azonban azzal is tisztában lennünk, hogy a szervezetünkben egyes mérgek és folyamatok a vitaminok felszívódását és hasznosulását akadályozzák. Ha valaki vitaminhiányt sejt tünetei mögött, annak minden bizonnyal a helytelen táplálkozás és életmód lehetnek a fő okai.
Az egyoldalú táplálkozás is kóros állapotot idéz elő egy idő után a szervezetben. A különböző vitaminok a táplálékokban együttesen fordulnak elő, így a rossz táplálkozás több vitamin egyidejű hiányát eredményezheti. Ebben az esetben a vitamin-hiány tüneteinek megszüntetésére, vagyis étrend kiegészítésre szorulunk, melyek tabletták vagy vitaminkészítmények formájában egy vagy több vitaminból a napi szükséglet többszörösét is tartalmazhatják.
Második részünkben a C-vitamintól folytatjuk azokat az információkat, melyeket fontosnak és hasznosnak érzünk.
C-vitamin (napi szükséglet: 60 mg)
A C-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Közérzet: étvágytalanság, izomgyengeség, lassan gyógyuló sebek, fogíny vérzés, ízületi gyulladások, vérömlenyek és ezek lassú felszívódása, vérszegénység, Immunrendszer: csökkent ellenállóképesség a fertőzésekkel szemben
C-vitaminhoz természetes körülmények között brokkoli, déligyümölcsök, fűszernövények, földieper, gyümölcsök, káposzta, méz, paradicsom, szeder, az összes zöldféleség, zsázsa fogyasztásával jutunk. Ennél a vitaminnál figyelni kell arra, hogy az emberi szervezet nem képes önmaga előállítani, így minden esetben külső forrásból kell ezt biztosítani.
A C-vitamin felszívódását akadályozzák a dohányzás, az aszpirin (a -pirin összes formája), a cortizon, az antibiotikumok, a stressz és a 39 celsius foknál nagyonn tartós láz.
Dr. Szentgyörgyi Albert szerint a nagy dózisú C-vitaminok nem károsítják a szervezetet, ő maga is, valamint orvostársa Dr. Linus Pauling napi 15-20 000 mg C-vitamint vittek be rendszeresen a szervezeükbe és mindketten magas kort értek meg (94-96) úgy, hogy nem voltak jellemzőek rájuk az időskori leépülési tünetek. Haláluk napjáig aktívak voltak. A 12 magyar Nóbel-díjas tudós közül legtovább egyébként messze Szentgyörgyi Albert élt.
D-vitamin (napi szükséglet: 0.01-0.02 mg)
A D-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Idegrendszer: fáradtság, idegesség, álmatlanság, izomgyengeség Váz: csontfejlődési zavarok, fogromlás, mészhiány
D-vitaminhoz természetes körülmények között búzacsíra, fűfélék, hidegen sajtolt növényi olajok, nagyobb gombák: csiperke, őzláb, galamb, vargánya, nyers tej, sörélesztő, tejszín, tojás, zabpehely fogyasztásával juthatunk.
A D-vitamin felszívódását akadályozzák az altatók és az epilepszia elleni gyógyszerek. Segítheti viszont a rendszeres légfürdő, a napozás, télen heti 2-3 alkalommal szolárium az egész testfelületen.
E-vitamin (napi szükséglet: 15 mg)
Az E-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Száraz, fejre simuló haj, gyomor- és bélrendszeri zavarok, mérgek kiváltotta májelváltozások, szívbetegségek, bőrbetegségek, impotencia, vetélés, meddőség.
E-vitaminhoz természetes körülmények között hántolatlan búza, búzacsíra, csipkebogyó, csírázott magvakból készült kásás ételek, hidegen sajtolt csíraolajak, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonakenyerek, tojás, gesztenye, méz, zabpehely, zöldségfélék fogyasztásával juthatunk.
Az E-vitamin felszívódását akadályozzák a stressz, az avas olajok, zsírok, a ricinus és a fogamzásgátló tabletták.
Az E-vitaminnal folytatott kísérletek során kiderült, hogy a "megadózisban" adagolt E-vitamin (800-2000 IU között) esetében csökken a szívinfarktus valószínűsége, valamint jótékony hatással van a depressziós tünetekre.
F-vitamin (napi szükséglet: 12-24 g)
Az F-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Idegrendszer: terméketlenség, krónikus emésztési zavarok, szervezet csökkent immunitása Nyálkahártya: rendszeres torok- és mandulagyulladás, méh nyálkahártya problémák, ezek lassú gyógyulása Haj: száraz haj, korpás haj Bőr: pattanásos bőr, bőr sérülékenysége és lassú gyógyulása, puha és törékeny körmök, furunkulózis Egyéb: indokolatlan szomjúságérzet, magas koleszterinszint, érszűkület, hajlam a daganatképződésre, érelmeszesedés, ízületi gyaulladások, epekőképződés, érzékelési zavarok jelentkezése
F-vitaminhoz természetes körülmények között olajos magvak, nevezetesen: dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag (szotyi), lenmag, szezámmag, mák - kiemelkedő mennyiségben: ligetszépe és csészekürt olaj; búzacsíra, teljes kiőrlésú lisztből készült búzakenyér, ill. kása fogyasztásával juthatunk.
Az F-vitamin felszívódását akadályozzák: Ásványhiány: cink, magnézium hiánya Vitaminhiány: B6 Sugárzások: mikrohullámú készülékek rendszeres használata, röntgen-sugárzás, földsugárzás, radarsugarak Életmód: már a mérsékelt alkoholfogyasztás is.
Az F-vitamin hiányát elsősorban a hőkezelt zsírok, olajok, margarinok, a sütött és főzött olajok és zsírok, illetve az ezekkel készült ételek fogyasztása okozza!
H-vitamin (napi szükséglet: 0.3 mg)
A H-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Idegrendszer: kierültség, étvágytalanság, idegbántalmak, depresszió Bőr: hámló bőr, bőrgyulladások, szürke bőrszín, faggyúképződési zavarok Haj: hajhullás, korpás haj Egyéb: izomfájdalom
H-vitaminhoz természetes körülmények között hántolatlan gabonafélék, barnarizs, mák, szójaliszt, mogyoró, lencse, sörélesztő, tojássárgája, piros ribizli, tarkabab, zöldségfélék fogyasztásával juthatunk.
A H-vitamin felszívódását akadályozzák: az alkohol, a feketekávé, az antibiotikumok, a nyers tojásfehérje, de ide vezethet a nyers tojás fogyasztása is.
H1-vitamin (napi szükséglet: még nem ismert)
A H1-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Fáradtság, migrén, idegesség, fiatalkoti őszülés, nehéz és lassú emésztés, székrekedés, ekcéma, vérszegénység, ill. a bőr foltosodása.
H1-vitaminhoz természetes körülmények között búzacsíra, gomba, zab, sörélesztő, joghurt, zöldségek fogyasztásával juthatunk.
A H1-vitamin felszívódását akadályozza, ha valaki közben alkoholt, feketekávét iszik.
K-vitamin (napi szükséglet: 4 mg)
A K-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Vérzékenység, bélproblémák, hasmenés, orrvérzés, vetélés.
K-vitaminhoz természetes körülmények között joghurt, hidegen sajtolt növényi olajok, karfiol, tojássárgája, szója, szójakészítmények és zöldségek fogyasztásával juthatunk.
A K-vitamin felszívódását akadályozzák: Gyógyszerek: antibiotikumok, minden ...pirin (Kalmopirin, Algopirin, stb.), ricinusolaj Egyéb: röntgen, egyéb sugárzások, krónikus hasmenés, epebántalmak.
P-vitamin (napi szükséglet: 30 mg)
A P-vitamin hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: Keringés: hajszálerek áteresztőképességének fokozódása (piros arcszín, rezes orr, stb.), vérömlenyek, vérzések, alsó végtag ödémák Egyéb: étvágytalanság, izomgyengeség, allergia v. más túlérzékenység, gyulladások.
P-vitaminhoz természetes körülmények között gyümölcsök, cseresznye, szőlő, feketeribizli, szilva, citrusfélék, csipkebogyó, paprika, eukaliptusz, rutafű fogyasztásával juthatunk.
A P-vitamin felszívódását akadályozzák: a dohányzás, minden ...pirin, a cortizon, az antibiotikumok, a sztressz és a magas láz (39 Celsius fok fölött).
CHOLIN (napi szükséglet: 1 g)
Hiányára a szervezetben a következő jelek alapján következtethetünk: Magas vérnyomás, magas vérkoleszterinszint, gyomorfekély, székrekedés, májzsírosodás.
Természetes körülmények között búzacsíra, búzakása, szója, sörélesztő, tojássárgája, zöldségek fogyasztásával juthatunk cholinhoz.
INOSITOL (napi szükséglet: 1 g)
Természetes forrásai: búzacsíra, sörélesztő, szója, dió, déligyümölcsök, hántolatlan gabonafélék, zöldségek fogyasztásával juthatunk.
Felszívódását akadályozzák az alkohol, a feketekávé, a fehércukor és az antibiotikumok.
U-vitamin
Terészetes forrása a nyers fejes káposzta.
Hiánytünetei: nyálkahártya-problémák, gyomor- és bélfekély
A felsorolt vitaminok, a tünetek és források természetesen nem tartalmazhatják a teljességet, reméljük azonban cikkünk a célunkat elérte: rögtön mindenki számára kiderül, milyen fontosak a vitaminok a napi működésünkhöz.
A vitaminokról még nem szállunk le, hamarosan megjelentetjük a "Nagy Összefoglaló Táblázatot" is, hogy könnyebb legyen a barangolás és a hiánytünetek észlelése.
Sz: Diczig István
|